Zwembad

ZWEMBADONDERHOUD

Wist u trouwens dat een schoon buitenbad begint bij de aanleg? Wie slim is, houdt bij de beplanting al rekening met bladverlies. De ene soort begroeiing geeft nu eenmaal meer rommel dan de andere. Hoe dan ook zullen er af en toe bladeren in het water vallen. U kunt ze er gewoon uitvissen met een speciaal voor zwembaden ontwikkeld net. Het scheelt ook enorm als u uw zwembad na gebruik afdekt. Niet alleen qua troep, maar ook qua energieverbruik.

DESINFECTEREN

Naast ‘gewoon’ zichtbaar vuil hebben we te maken met onzichtbaar vuil, zoals algen en bacteriën. Afbeeldingsresultaat voor desinfecteren zwembadDaarom is het ook zo belangrijk dat het zwemwater wordt gedesinfecteerd en dat u de waterbalans regelmatig checkt, bij buitenbaden gedurende het zwemseizoen bij voorkeur eenmaal per week. In de winterperiode is het voldoende eenmaal in de twee weken een watercontrole te doen.

Vraag mij naar de mogelijkheden en prijzen, dit alles natuurlijk vrijblijvend.

Meer info over uw zwembad en onderhoud ervan:

 • * Buitendouche
 • * zwembadverlichting
 • * zwembadtrap
 • * watervallen
 • WATERBALANS
 • ZWEMBADPOMP
 • FILTERZAND EN GLASPAREL
 • ADVIES OVER WATERBEHANDELING
 • ZWEMBADVERWARMING
 • RAND- EN TERRASTEGELS

ACCESSOIRES BIJ UW ZWEMBAD

1.      BUITENDOUCHE

Bij een zwembad is een buitendouche geen overbodige luxe. Zeker wanneer uw kinderen het liefst vanuit de zandbak of ingesmeerd met zonnecrème zo het zwembad in duiken. Even van tevoren onder de douche afspoelen scheelt een hoop troep op de bodem en aan de waterrand. Raadzaam is dan ook om voor en na het zwemmen even snel af te spoelen.

2.      ZWEMBADVERLICHTING

Afbeeldingsresultaat voor verlichting zwembadOf het nou onder of boven water is, zwembadverlichting bepaalt de sfeer van uw zwembad.

Laat u eens informeren door uw zwembadbouwer  voor de mogelijkheden met betrekking tot zwembadverlichting. Klassieke verlichting, LED verlichting etc.

3.     zwembadtrap

De meeste mensen kiezen voor een zwembad met een inlooptrap, maar er zijn situaties waarin een zwembadtrap van rvs materiaal beter uitkomt. Een inlooptrap kost immers ruimte. Waar de inlooptrap zit, kan niet worden gezwommen, zo simpel is het. Voor wie echt baantjes wil trekken, kan een inlooptrap daarom een belemmering vormen. Een smal model aan een zijde van het bad kan een alternatief zijn, maar dat hangt weer af van het soort bad en de mogelijkheden die dat bad biedt voor een dergelijke zwembadtrap. Zijn die mogelijkheden beperkt, dan komt een rvs trap het meest in aanmerking.

4.     WATERVALLEN

Afbeeldingsresultaat voor zwembadwatervalWater wordt uit het bad gezogen en er met kracht via een waterval weer in gespoten.

Het principe is simpel, maar het effect van een waterval in uw zwembad is spectaculair.

SOORTEN WATERVALLEN

Er zijn twee soorten watervallen. De ene wordt ingebouwd, Afbeeldingsresultaat voor zwembadwatervalwaardoor het lijkt alsof het water uit de muur komt, de ander staat gewoon los op de badrand.
In beide gevallen is het belangrijk dat er vooraf wordt nagedacht over of u wel of geen waterval wilt, om hakken en breken te voorkomen.

 

WATERBALANS

De waterbalans heeft te maken met de zuurgraad of pH-waarde, alkaliteit, hardheid en temperatuur van het water. Als de waterbalans klopt, scheelt dat in het onderhoud van uw zwembad en dus in het verbruik van chemicaliën. Afbeeldingsresultaat voor zwembad waterbalansVoor het controleren van de waterbalans kunt u bij uw zwembadbouwer speciale meetsetjes bestellen die precies aangeven welke chemicaliën eventueel moeten worden toegevoegd.

ZWEMBADPOMP

Een zwembadpomp in combinatie met een filter maakt het water schoon. Dat werkt als volgt: het water komt via de overloopgoot of skimmer in de zwembadpomp die het met grote kracht door het zwembadfilter spuit. Afbeeldingsresultaat voor zwembad pompDe troep blijft achter in het filter, het schone water wordt terug het zwembad in gespoten. De pomp zorgt ervoor dat het water circuleert, zodat al het water in het zwembad wordt gefilterd. En dat betekent dus: hoe groter het zwembad, des te meer water en des te krachtiger de zwembadpomp moet zijn. Hij moet immers voldoende capaciteit hebben om al het water rond te pompen. De afmetingen van het zwembad zijn bepalend voor de capaciteit.

FILTERZAND EN GLASParel

Zwembadwater wordt meestal gefilterd door zandfilters. Voor de hand liggend is dan dat voor het filtermedium meestal traditioneel filterzand wordt gekozen. Afbeeldingsresultaat voor zwembad filterzandInmiddels zijn er ook andere filtermedia verkrijgbaar en het beste en meest doordachte wat er momenteel verkrijgbaar is, is glasparel Dit is een type gerecycled glasfiltermedium wat over een aantal exclusieve eigenschappen beschikt.

Op de eerste plaats is dat de vorm van deze glasparels. Deze zijn altijd afgerond en dus nooit scherp waardoor er bij verlies in het zwembad geen gevaarlijke scherpe glasdeeltjes terecht kunnen komen. Een andere zeer belangrijke eigenschap is de aangebrachte negatieve lading waardoor vuildeeltjes zich niet kunnen hechten aan het filtermedium en dus bij het terugspoelen vanuit het zwembadfilter direct in het riool verdwijnen. Dit betekent dat er steeds schoongespoeld filtermedium in het zwembadfilter zit, in tegenstelling tot filterzand.

Afbeeldingsresultaat voor zwembad glasparelGlasparels hoeft ook minder vaak tot nooit vervangen te worden in tegenstelling tot filterzand. De wat hogere aanschafprijs van glasparels wordt op deze manier snel terugverdiend, zorgt voor fantastische resultaten en leidt tot helder, sprankelend en vooral veilig zwembadwater.

Waarom veilig? In het zwembadwater wordt chloor toegevoegd voor desinfectie. De reactie die chloor aangaat met bacteriën heet oxidatie en hieruit vloeien altijd giftige reactieproducten voort zoals o.a. Tri-chloramide. Door de samenstelling van de glasparel wordt de concentratie van deze giftige reactiegassen enorm verlaagd.

ADVIES OVER WATERBEHANDELING

Naast ‘gewoon’ zichtbaar vuil hebben we te maken met onzichtbaar vuil, zoals algen en bacteriën. Daarom is het zo belangrijk dat het zwemwater Afbeeldingsresultaat voor zwembad waterbehandelingwordt gedesinfecteerd en dat u de waterbalans regelmatig checkt.
Gezond zwemwater kan niet zonder chemicaliën. Gelukkig neemt de hoeveelheid agressieve stoffen af en komen er steeds milieuvriendelijker oplossingen voor in de plaats. De belangrijkste ontwikkeling op dit gebied is ongetwijfeld de glasparel. Vraag meer info aan uw onderhoudsman.

 

ZWEMBADWATER HELDER HOUDEN

Heeft u last van troebel water? Afbeeldingsresultaat voor zwembad helderwaterDat kan de zwempret ernstig bederven en is een teken dat er iets mis is met de balans van het zwembadwater.

Vraag mij wat u kunt doen om het water weer helder te krijgen en te houden:

 • Troebel zwembadwater
 • Groen zwembadwater
 • Algen in zwembad
 • Muggenlarven in zwembad
 • pH-waarde zwembad
 • Temperatuur zwembad
 • Chloorshock
 • Zwembad schoonmaken
 • Zwembadwater testen
 • Kalkgehalte zwembad
 • Zwembad zomerklaar maken
 • Zwembad winterklaar maken

ZWEMBADVERWARMING

De verwarming van uw zwembad, iets om heel goed om over na te denken. Noodzakelijk is een verwarmingsinstallatie niet, aangenaam is een verwarmd zwembad wel. Sommige systemen moeten bij de aanleg van het zwembad worden geïnstalleerd, anderen kunnen later nog worden ingebouwd. Goed dus om bij de aanschaf van het bad alvast na te denken over zwembadverwarming. De verwarming moet passen bij hoe u uw zwembad gaat gebruiken. Het is voor u vooral een overweging of u zelf altijd de regie wilt hebben over uw zwembad of dat u de omstandigheden haar werk laat doen. Wilt u advies op maat over Zwembadverwarming? Neem dan contact op met mij op.

 

WARMTEPOMP

Met een warmtepomp bent u in staat om uw zwembad zo energiezuinig mogelijk te verwarmen. Afbeeldingsresultaat voor zwembad warmtepompHij wint namelijk zoveel mogelijk warmte en zorgt er tegelijkertijd voor dat er geen warmte verloren gaat zodat de zwembadverwarming zo efficiënt mogelijk is.

Behalve deze mogelijkheid zijn er diverse manieren voor zwembadverwarming:

 

 

 • solarlamellen
 • warmtepomp
 • zonnecollectoren

RAND- EN TERRASTEGELS

In principe kan elke tegel rondom een zwembad toegepast worden. Kies vanwege slipgevaar wel altijd voor een tegel die niet glad wordt als hij nat is. En let op: ook natte kindervoeten moeten rond kunnen rennen zonder uit te glijden. De tegel mag ook niet té grof zijn, want kinderen klimmen en klauteren in en uit het water en voor je het weet zijn knieën en zwembroeken stuk. Kortom: een stroeve, gladde tegel is de beste keuze. En dan liefst in combinatie met een speciale randtegel.